» » Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

 Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Корюківське районне управління ГУ ДПСС в Чернігівській області наголошує, що будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

  1. Підтримуйте чистоту:

– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

– мийте руки після відвідування туалету;

– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

  1. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  – відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

– для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

– зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

  1. Ретельно готуйте їжу:

  – ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

– ретельно підігрівайте приготовану їжу.

  1. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  – не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

– не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

– не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

  1. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

– використовуйте чисту або очищену воду;

– обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

– не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

  У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.

За інформацією Держпродспоживслужби