» » УВАГА! Не отруїться грибами!

УВАГА! Не отруїться грибами!

З початком грибного сезону в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду. Так нещодавно в Сновській громаді в серпні 2023 року зареєстровано три випадки з харчовим отруєнням, а саме грибами (сироїжками).  В першому випадку отруїлася жінка 1968 року народження, уродженка с. Тур’я, Корюківського району. За медичною допомогою звернулася лише через п’ять днів і була доставлена в важкому стані до реанімаційного відділення лікарні КНП «Сновська ЦРЛ», потім переведена до КНП «Чернігівська обласна лікарня». Цей випадок був летальний. В другому випадку отруїлися також сироїжками два чоловіки 1959 та 1969 року народження. Один чоловік місцевий, інший приїхав до нього в гості з міста Київ. Обидва збирали гриби (сироїжки) в с. Лютівка, Корюківського району. За медичною допомогою звернулися на наступний день після прояву клінічних симптомів (тошнота, рвота, діарея). Після наданої медичної допомоги  доставлені до  реанімаційного відділення КНП «Сновська ЦРЛ», де згодом були перевезені до КНП «Чернігівська обласна лікарня»

Тож Корюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує:

– щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

– не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;

– вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

– Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

– Збирати лише добре знайомі вам гриби.

– Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

– Не куштувати сирі гриби.

– Перед приготування ще раз оглянути всі гриби, сумнівні треба викинути.

– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

– Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.

– За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 

Корюківське районне управління ГУ ДПСС в Чернігівській області